Favore.plForumCzas wolny, o turystyce i sporcie

Sposób na zakwasy

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Sposób na zakwasy

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • benefitka 20 wrz 2010, 14:15
    Wybieram się na zajęcia fitness, przyznam, że dawno nie ćwiczyłam i nie jestem w najlepszej formie. Boję się, że będę miała po pierwszych zajęciach straszne zakwasy. Znacie jakieś wypróbowane sposoby, żeby tego uniknąć?
  • aniqa33 20 wrz 2010, 15:19
    Znam ten problem, jak pierwszy raz wybrałam się na spinning to następnego dnia myślałam, że nie wstanę z łóżka płacz
    Teraz jest już trochę lepiej, bo chodzę w miarę regularnie na zajęcia, ale jak mam trochę przerwy to po zajęciach znów mam zakwasy (na szczęście nie takie straszne jak za pierwszym razem).
    Chyba najlepiej jest się trochę przygotować na zajęcia, zaczynać etapami, a nie tak jak ja od razu bez formy na godzinę spinningu...
  • bajaderka 20 wrz 2010, 16:00
    Przed każdymi zajęciami trzeba się porządnie rozgrzać, żeby uniknąć bolesnych zakwasów i przypadkowych kontuzji. To jedyna rada jaką mogę Ci dać.
  • benefitka 20 wrz 2010, 16:50
    Rozgrzewka będzie na pewno, bo idę na zajęcia do klubu, więc o to się nie martwię. Tylko wiadomo jak to jest, jak mięśnie nie przyzwyczajone do wysiłku to następnego dnia i tak będzie boleć. Może są jakieś witaminy/ suplementy diety itp, żeby maksymalnie to złagodzić?
  • fitmamma 20 wrz 2010, 18:31
    Jak trafisz na dobrego instruktora i odpowiednio dobrane zajęcia to może nie będzie tak źle. Zawsze na początku powinna być odpowiednia rozgrzewka, a na końcu rozciąganie. To na prawdę dużo daje i następnego dnia można mieć minimalne zakwasy. Przede wszystkim na pierwszych zajęciach nie szalej, jak poczujesz, że nie dajesz rady robić wszystkich powtórzeń to sobie odpuść, bo nie ma nic gorszego niż przeforsować się na początku.
  • Gringo07 20 wrz 2010, 21:49
    Podobno na zakwasy najlepszy jest wysiłek fizyczny przymrużenie oka Może brzmi dziwnie, ale pewnie działa to na zasadzie klina, czyli lecz się czym się zatrułeś przymrużenie oka Sam dużo jeżdżę na rowerze i jestem bardzo wysportowany, więc o zakwasach już dawno zapomniałem. Jednak znajomy opowiadał mi, że profesjonalni kolaże po długi, treningu wsiadają jeszcze na rower, aby rozjeździć zakwasy... Może warto wypróbować, podobno działa uśmiech
    Ale pamiętaj przede wszystkim o porządnej rozgrzewce i rozciąganiu, nawet jak po pierwszych treningach dopadną Cię zakwasy, to później będzie już tylko lepiej.
  • drgrey 21 wrz 2010, 1:49
    Jako studentka medycyny muszę się wtrącić i coś wytłumaczyć. Same zakwasy występują zaraz po wysiłku fizycznym, kwas mlekowy nagromadzony w mięśniach po kilku - do kilkunastu godzin, zostaje z nich odprowadzony. Natomiast źródłem bólu następnego dnia są mikroduszenia mięśni, które goją się dłużej. Najlepszym sposobem na uniknięcie bólu jest odpowiedni wysiłek do kondycji. Lepiej na początku ćwiczyć mniej, a sukcesywnie zwiększać dawkę ćwiczeń, niż zacząć raz z grubej rury i później cierpieć przez cały tydzień...
  • jagud 21 wrz 2010, 6:27
    Widać, że idealny lek zapobiegający zakwasomi nie istnieje... Gdyby był, to na każdej siłowni by go sprzedawali przymrużenie oka
    Może napiszecie co jak już się pojawią? Jak łagodzić ból?
  • benefitka 21 wrz 2010, 7:14
    No właśnie, jak już nie ma złotego środka zapobiegawczego, to może coś na otarcie łez i szybszą rekonwalescencję, bo mnie już wszystko boli na myśl o fitnessie, a jednak chciałbym iść...
  • aleksander_wielki 21 wrz 2010, 10:42
    benefitka napisał:No właśnie, jak już nie ma złotego środka zapobiegawczego, to może coś na otarcie łez i szybszą rekonwalescencję, bo mnie już wszystko boli na myśl o fitnessie, a jednak chciałbym iść...
    No cóż, cierp ciało, coś chciało język
    A tak serio, to mi zawsze pomaga sauna po ćwiczeniach. Nie do końca wiem na jakiej zasadzie to działa, ale ktoś mi kiedyś polecił i zawsze pomaga uśmiech
1 2 3 4 5 z 5  
Czas wolny, o turystyce i sporcie - dyskusje na forum
Poprzednia: Strój na fitness