-
Znajomy zwolnił się z firmy (nie wiem miał jej już dość) i chciał od szefa 2 dni wolnego na poszukiwanie pracy. Jest coś takie w kodeksie pracy. No ale szef mu odmówił twierdząc, że nie ma do tego prawa. Ja tego nie rozumiem. Przecież każdy ma zagwarantowane prawo do czasu na szukanie nowego zajęcia.
-
-
zwolnił się i nie miał jakieś zapasowego zajęcia. No tak to się raczej nie robi. Mamy bezrobocie na poziomie 13% ja bym tak nie zrobił.
-
Oj coś mi się zdanie, że przełożony mógł tak postąpić. Od tej reguły są tam jakieś wyjątki, ale dokładnie nie wiem. Jest jakaś różnica między być zwolnionym a odejść samemu, co przekłada się na możliwość skorzystania z dni wolnych na poszukiwanie nowego zajęcia.
-
Tą kwestię reguluje art 37 k.p
art. 37
§ 1. W okresie co najmniej dwutygodniowego wypowiedzenia umowy o pracę dokonanego przez pracodawcę pracownikowi przysługuje zwolnienie na poszukiwanie pracy, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
§ 2. Wymiar zwolnienia wynosi:
1) 2 dni robocze - w okresie dwutygodniowego i jednomiesięcznego wypowiedzenia,
2) 3 dni robocze - w okresie trzymiesięcznego wypowiedzenia, także w przypadku jego skrócenia na podstawie art. 361 § 1.
Moim zdaniem wszystko jest tu jasne. Te dni na poszukiwanie pracy należą się gdy to pracodawca zwolni z pracy, a nie kiedy to pracownik odejdzie.
-
I drugi warunek, że w umowie przewidziano min dwu tygodniowy termin wypowiedzenia umowy o pracę. Od tego uzależniony jest czas jaki mamy na szukanie nowego zajęcia 2 lub 3 dni.
Dłużej bo aż 3 dni i to płatne jest gdy okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.
-
-
Płatne wolne nie należy się, gdy to pracownik odchodzi z firmy na własne życzenie -za porozumieniem stron, czy w przypadku, kiedy szef da dyscyplinarkę. To chyba naturalne, bo za te 2 czy 3 dni zakład płaci tak jakby się pracowało, choć się nie pracuje.
-
Inne sytuacje kiedy firma nie da tych dni wolnych to taki, że umowa została rozwiązana na czas na jaki została zawarta lub z dniem zakończenia pracy dla wykonania której ją zawarto.
-
Inaczej jest gdy pracownik nie przyjmuje nowych warunków pracy i płacy i na skutek tego dochodzi do wypowiedzenia zmieniającego. Jeśli taki szef wypowiedział pracownikowi warunki płacy a ten ich nie przyjął, wtedy wypowiedzenie przekształca się definitywnie. Pracownikowi należą się zatem owe dni na poszukiwanie pracy.
-
takie wolne to jakby dwa dni laby, bo nie ma obowiązku z nich korzystać, a nawet jak masz ochotę to wcale nie musisz szukać w tym okresie pracy. Możesz wziąć rodzinkę i zrobić wypad za miasto, pójść do kina czy teatru, a firma ci jeszcze za to płaci. Ale to tylko 2 dni a nie dwa miesiące.
-
Aha czyli znajomy dostał dobrą odpowiedź. Skoro się sam zwolnił to nic nie dostanie.