-
Inaczej to jest bolączka dla kadrowych.
Jeśli umowa czasowa była zawarta w kwietniu 2008 i trwała do końca czerwca 2009. Następnie w kolejnym miesiącu zawarto kolejną umowę do końca stycznia 2010 i następną od kolejengo miesiąca do końca sierpnia 2010 to patrząc się na zapisy pakietu
umowy pod jego rządami trwają rok.
Trzecia umowa powinna być zawarta do maksymalnie 21 sierpnia 2011 i rozpocząć się w trakcie trwania pakietu.
-
-
TUSK to zrobił aby wszystkim umilić życie. Przecież jak przepisy są proste to każdy by pomyślał, ze żyje w raju a przez takie mieszanie człowiek wie, że jest na ziemskim padole. Ale ten Tusk dba o wyborców.
-
Ja nadal niewiele kapuję. Ale zapytam po prostu co sądzicie o moim przypadku.
Od 3 listopada 2008r. - umowa na okres próbny (która wiem, ze się nie wlicza do niczego)
Od 4 lutego 2009r. do 31 grudnia 2010r. - umowa na czas określony
Od 1 stycznia 2011r. do 21 sierpnia 2011r. - umowa na czas określony (trwa do końca ustawy antykryzysowej).
Moje pytanie brzmi: Czy od 22 sierpnia 2011r. powinna zaistnieć umowa na czas nieokreślony??
-
Pakiet antykryzysowy obowiązuje dokładnie od 22 sierpnia 2009 do 31 grudnia 2011 i w tym okresie nie obowiązuje zasada, że trzecia umowa na czas określony staje się umową bezterminową.
Pierwsza umowa została zawarta przed obowiązywanie pakietu. Dwie kolejne już podczas pakietu. Według mnie umowa od 22 sierpnia 2011 nie będzie bezterminowa bo ona też zostanie zawarta pod rządami ustawy.
-
W takim razie kolejna umowa będzie wg Ciebie na czas określony.. Jednakże jak to się ma do tego, iż pracodawca do 21 sierpnia 2011r. wyczerpie wobec mnie łączną sumę okresu zatrudnienia w czasie trwania ustawy antykryzysowej, czyli 24 miesiące. Więc jeśli da mi kolejną umowę na czas określony, to już przecież przekroczy te 24 miesiące?? A prawdopodobnie nie może? Dobrze rozumuję??