Favore.plForumPozostałe tematy

Na co zwrócić uwagę przy wynajmowaniu mieszkania?, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Na co zwrócić uwagę przy wynajmowaniu mieszkania?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
Wróć do forum: Pozostałe tematy  1 2 3 4 5 6 z 6  
  • casinda_ebe 28 lip 2010, 15:05
    Jak już znajdziesz potencjalne mieszkanie (co wcale nie jest takie łatwe) w dobrym miejscu i odpowiedniej cenie to radzę sprawdzić w jakim jest stanie. Przede wszystkim zwróć uwagę, czy nie ma jakiś robaków itp. Można się bardzo niemile zaskoczyć, jak tydzień po podpisaniu umowy spotkasz rano w korytarzu karalucha, albo coś Cię pogryzie :/
  • Alicjana 28 lip 2010, 17:09
    casinda_ebe napisał:Jak już znajdziesz potencjalne mieszkanie (co wcale nie jest takie łatwe) w dobrym miejscu i odpowiedniej cenie to radzę sprawdzić w jakim jest stanie. Przede wszystkim zwróć uwagę, czy nie ma jakiś robaków itp. Można się bardzo niemile zaskoczyć, jak tydzień po podpisaniu umowy spotkasz rano w korytarzu karalucha, albo coś Cię pogryzie skrzywienie
    Zgadzam się, to taki mały szczegół, o którym często się zapomina. Lepiej nie wynajmować mieszkania w blokach, gdzie są zsypy.
  • alonzo 28 lip 2010, 20:55
    Ja radzę dopytać na początku o cenę za media (grzanie, woda, światło itp). Jeśli jest wliczona w cenę, to najlepiej, bo wtedy nie interesuje Cię czy w mieszkaniu jest centralne ogrzewanie, czy junkers na gaz, czy cała zimę masz włączony piec elektryczny. Jeśli jednak sam będziesz musiał za to płacić, to zdecydowanie lepiej wynająć mieszkanie z co. Sam kiedyś mieszkałem zimą w mieszkanku, gdzie jedyną formą ogrzewania były piecyki elektryczne. Zimą miałem alternatywę - albo marznąć, albo wydać fortunę za rachunki.
  • ambitna 28 lip 2010, 23:45
    Ja radzę od razu pytać o internet. Teraz to coraz bardziej popularne, ale zdarza się jeszcze, że w mieszkaniu nie ma podłączonego internetu. Zawsze pytaj czy jest już w cenie (jak ze wszystkim). Mi się raz zdarzyło mieszkanie, w którym internetu nie było i musiałam sama szukać operatora, który mi podłączy i na własną rękę podopisywać umowę.
  • casinda_ebe 29 lip 2010, 6:13
    Internet to już raczej standard w mieszkaniach. A te umowy też są na tyle elastyczne, że nie ma większego problemu. Zawsze można od biedy zdecydować się na internet bezprzewodowy i wtedy problem zupełnie znika. Ja mam akurat net w cenie z czego jestem bardzo zadowolona uśmiech
  • aniqa33 29 lip 2010, 10:54
    Najlepiej zwrócić uwagę na lokalizację mieszkania. Wszystko zależy, czy studiujesz i chcesz mieszkać blisko uczelni, żeby móc wpaść do domu w przerwie między zajęciami, czy chcesz mieć blisko do pracy. Kiedyś wynajmując mieszkanie skusiłam się za nieduże pieniądze na bardzo ładne mieszkanko, ale na peryferiach miasta. Weekendy były bardzo fajne, bo miałam ciszę i spokój , ale w tygodniu większość czasu spędzałam na mieście, a do domu wracałam wieczorem, po prawie godzinnej przejażdżce autobusem... Nie polecam uśmiech
  • cekoladka 29 lip 2010, 13:57
    Wybór lokalizacji jest ważny i zależy od Twoich możliwości finansowych. Wiadomo, że za te same pieniądze dostaniesz mieszkanie w centrum z o wiele niższym standardem niż gdzieś dalej. Musisz wiedzieć, czego chcesz, jak lubisz siedzieć w domu i zapraszać znajomych do siebie to wynajmij coś ładniejszego dalej, a jak chodzisz codziennie wieczorem do miasta, to wiadomo, że nie ma sensu, bo w swoim pięknym mieszkaniu niewiele pomieszkasz.
    Ja by, jeszcze dodała, żeby w ogóle sprawdzić w jakiej dzielnicy zamieszkujesz. W wielu miastach centrum jest zamieszkałe przez nieciekawy element. Zastanów się, czy to Ci odpowiada i czy nie będziesz się bał wychodzić wieczorami.
  • lumbago 29 lip 2010, 14:57
    cekoladka napisał:W wielu miastach centrum jest zamieszkałe przez nieciekawy element. Zastanów się, czy to Ci odpowiada i czy nie będziesz się bał wychodzić wieczorami.
    Z tym to raczej nie ma problemu, jestem dość postawny przymrużenie oka Ale faktycznie ceny w centrum są wyższe...
    Orientujecie się może czy mieszkanie w pełni umeblowane i ze sprzętem AGD to standard?
  • casinda_ebe 29 lip 2010, 16:07
    lumbago napisał:Orientujecie się może czy mieszkanie w pełni umeblowane i ze sprzętem AGD to standard?
    Raczej tak, zależy oczywiście jak się trafi... Popatrz na ogłoszenia, to będziesz wiedział jak to wygląda w Twoim mieście.
    Ja wynajmuję za całkiem rozsądne pieniądze w pełni wyposażone mieszkanie. Są meble, kuchenka, pralka, zmywarka itp. Problem był tylko z naczyniami, ale to już raczej każdy sam kupuje przymrużenie oka
  • drgrey 29 lip 2010, 19:40
    Radzę szukać wyposażonego mieszkania. Nawet jeśli masz swoje meble, to problem przewieźć wszystko do innego miasta. zwłaszcza, że nigdy nie wiadomo ile będzie się tam mieszkać. Ja zawsze wychodzę z założenia, żeby nie inwestować w mieszkanie, które nie należy do mnie. Przy pierwszej wyprowadzce zrozumiesz o co chodzi przymrużenie oka
    Na początku studiów wynajmowałam mieszkanie bez pralki. Strasznie to było uciążliwe... Dlatego na to radzę zwrócić uwagę.
    I jeśli gotujesz to ważne, żeby była kuchenka z piekarnikiem.
Pozostałe tematy - dyskusje na forum