Favore.plForumPozostałe tematy

Na co zwrócić uwagę przy wynajmowaniu mieszkania?, strona 4

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Na co zwrócić uwagę przy wynajmowaniu mieszkania?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
Wróć do forum: Pozostałe tematy  1 2 3 4 5 6 z 6  
  • duza_syrenka 30 lip 2010, 18:18
    To koleżanka się wyprowadziła, a ja musiałam tam jeszcze rok mieszkać. Po tej historii miałam zawsze stracha jak ktoś u mnie nocował, że znów wpadnie właściciel i będzie problem.
    Teraz mieszkam w takim małym mieszkaniu na Pradze, standard jest bardzo średni (ale grzyba i robaków nie ma póki co przymrużenie oka, ale za to właściciele są ok i nic się nie wtrącają, a ja mogę zapraszać kogo chcę: )
  • krawaciarz 30 lip 2010, 21:29
    Ja też miałem problemy przy wynajmowaniu mieszkania w Warszawie... Bardzo ciężko jest znaleźć coś w dobrej cenie. jak już wpadło mi w oko pewne mieszkanie, to okazało się, że właściciel nie pozwala zamieszkać tam więcej niż jednej osobie. No a sam nie dał bym rady płacić czynszu 1500 zł + opłaty...
  • zbychoo 30 lip 2010, 22:01
    Ja na szczęście nie mieszkam w Warszawie...
    Co do rady, to polecam dobrze się rozejrzeć po mieszkaniu przed wprowadzeniem się. Wszelkie usterki i problemy zgłoś od razu, bo później możesz nie otrzymać kaucji z powrotem.
  • weris 31 lip 2010, 1:30
    Sprawdź okna, jak są stare i nieszczelne, to wydasz fortunę na ogrzewanie... A jesień szybko przyjdzie, nie mówiąc o mroźnej zimie.
  • morten 31 lip 2010, 7:26
    Ja z doświadczenia radzę spisać przed wprowadzeniem się stan liczników. No i czytaj umowę, każdy punkt wyjaśniaj. Potem jak przychodzi do kosztów to nie ma sentymentów. Wszystko musi być w umowie za co płacisz, co pokrywa właściciel.
  • aleksander_wielki 31 lip 2010, 10:10
    Jeśli chodzi o umowę to zwróć uwagę jaki jest termin wypowiedzenia i to zarówno z Twojej strony jaki i właściciela. Najlepszym rozwiązaniem jest miesięczne wypowiedzenie. Wtedy masz pewność, że właściciel nie wyrzuci Cię z dnia na dzień, a Ty w razie czego też możesz szybko zmienić lokum, jak coś będzie nie tak.
  • andriusza 31 lip 2010, 13:31
    zbychoo napisał:Ja na szczęście nie mieszkam w Warszawie...
    Co do rady, to polecam dobrze się rozejrzeć po mieszkaniu przed wprowadzeniem się. Wszelkie usterki i problemy zgłoś od razu, bo później możesz nie otrzymać kaucji z powrotem.
    Polecam na początku spisać protokół zdawczo-odbiorczy, żeby na koniec nie było żadnych nieprzyjemnych niespodzianek. Właściciele są różni, Ty przymkniesz oko na zepsutą zmywarkę, a za rok nie wypłaca Ci zaliczki, bo rzekomo ja sam popsułeś. W takim protokole zaznacza się stan mieszkania i wszystkie sprzęty, meble, podpisują się obie strony i na koniec jest jasna sytuacja.
  • lumbago 31 lip 2010, 17:29
    A myślicie, że mogę pytać o tymczasowe zameldowanie? Nie wiem, jak do tego podchodzą właściciele mieszkań?
  • andriusza 31 lip 2010, 21:11
    lumbago napisał:A myślicie, że mogę pytać o tymczasowe zameldowanie? Nie wiem, jak do tego podchodzą właściciele mieszkań?
    Pytać możesz, ale za bardzo nie masz co liczyć. prawda jest taka, że nie wiąże się to z żadnymi dodatkowymi kosztami czy zobowiązaniami i jest całkowicie bezpieczne dla właściciela mieszkania.
    Jednak rzadko kto się na to decyduje. Chyba jeszcze siedzi w ludziach podświadome przekonanie, że jak już się kogoś zamelduje to nie będzie szansy się go pozbyć.
  • aniqa33 31 lip 2010, 22:28
    Niektórzy też nie chcą meldować, bo jeśli opłaty są ryczałtowe, to automatycznie wzrastają koszty... Ale zawsze możesz zapytać. Teoretycznie właściciel ma taki obowiązek, jeśli legalnie Ci wynajmuje mieszkanie. W razie kontaktów z policją, możesz dostać mandat.
Pozostałe tematy - dyskusje na forum