aniqa33 napisał:Niektórzy też nie chcą meldować, bo jeśli opłaty są ryczałtowe, to automatycznie wzrastają koszty... Ale zawsze możesz zapytać. Teoretycznie właściciel ma taki obowiązek, jeśli legalnie Ci wynajmuje mieszkanie. W razie kontaktów z policją, możesz dostać mandat.Zgadzam się, sam musiałem się zameldować w mieszkaniu z upierdliwą sąsiadką, która ciągle nasyłałam na nas policję za rzekome hałasy... Przy pierwszej wizycie ostrzegli, że jak nie będziemy mieli meldunków, to dostaniemy mandat.
goska34 napisał:A jak to wygląda z kluczami? Sama będę teraz wynajmować mieszkanie (wszelkie Wasze uwagi bardzo cenne i zastanawiam się czy mogę liczyć na to, że pozwolą mi dla bezpieczeństwa wymienić przynajmniej jedne zamek. W końcu nie wiadomo, kto tam wcześniej mieszkał i czy nie dorobił kluczy, a poza tym to nie chciałabym jednak mieć niespodziewanych wizyt właścicieli, kiedy mnie nie ma w domu.Musisz pogadać z właścicielami, różnie ludzie reagują na takie pytania. nawet jak wymienisz zamki, to raczej będziesz musiała dać jeden komplet właścicielom. Ostatecznie to przecież ich mieszkanie, więc muszą mieć możliwość, żeby do niego w razie czego wejść. Nie wiem czy w takim wypadku jest sens wymieniać zamki...
lumbago napisał:A jak to jest z naprawami, jak coś się już popsuje w trakcie. Myślicie, że mogę liczyć, że właściciel będzie to naprawiał na swój koszt?To już zależy jak się umówisz z właścicielem. Ja zawsze zwracam lokatorom pieniądze za naprawy dużych sprzętów, które wchodzą w wyposażenie (pralka, lodówka itp.). Innych rzeczy nie finansuję.
BlankaD napisał:Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i konkluzja mi się zrodziła jedna: należy wynajmować z pomocą pośrednika albo przynajmniej zapytać go o radę, jeśli nie chce się płacić za całość usługi. Są prawa i obowiązki obu stron. Można oprzeć się na zaufaniu lub na prawie. Pamiętać należy "nieznajomość prawa szkodzi" a lokator....swoje prawa ma. I wyobraźcie sobie, że właściciel ot tak sobie nie może wejść do mieszkania kiedy chce...Rada bardzo dobra, tylko niestety, osoby, które szukają w miarę taniego lokum, nie bardzo mają kasę na opłacenie pośrednika
BlankaD napisał:Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i konkluzja mi się zrodziła jedna: należy wynajmować z pomocą pośrednika albo przynajmniej zapytać go o radę, jeśli nie chce się płacić za całość usługi. Są prawa i obowiązki obu stron. Można oprzeć się na zaufaniu lub na prawie. Pamiętać należy "nieznajomość prawa szkodzi" a lokator....swoje prawa ma. I wyobraźcie sobie, że właściciel ot tak sobie nie może wejść do mieszkania kiedy chce...Tak z ciekawość można wiedzieć ile kosztuje taka usługa?