Ciężko wybrać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Zdecydowanie nie nim cena. Mimo, iż teoretycznie lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi potrawami, gdzie czasem nie wiemy co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Wiedząc, że w danym miejscu jest taki ruch, że trzeba rezerwować stolik, mamy świadomość, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja ma obowiązek takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Standardowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Lokale gastronomiczne mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki temu mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotową żywność właśnie do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie przyciągają zbyt dużej klienteli. Co do poszczególnych produktów, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów wykonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.