Nie jest łatwo wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Na pewno nie jest to cena. Chociaż teoretycznie lepsze lokale prezentują wyższą cenę. Cechują się również wykwintnymi potrawami, gdzie nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Będąc świadomym tego, że gdzieś jest taki ruch, że konieczne jest rezerwować stolik, wiemy, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja musi przejść takie badanie. Przynajmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Podstawowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymywane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Lokale gastronomiczne mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrzać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się dużą popularnością , czy nie mają zbyt wielu klientów. Co do poszczególnych produktów, każdy lokal współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów wykonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.