Ciężko wybrać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium jakim się kierujemy. Zdecydowanie nie nim cena. Mimo, iż teoretycznie lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się także wymyślnymi potrawami, gdzie nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Wiedząc, że w danym miejscu jest na tyle spory ruch, że konieczne jest rezerwować stolik, wiemy, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek przejść takie badanie. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Podstawowe zaopatrzenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Lokale gastronomiczne mogą również zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się dużą popularnością , czy nie mają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.