Nie jest łatwo wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Na pewno nie jest to cena. Mimo, iż w teorii lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi daniami, gdzie nie wiemy co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Będąc świadomym tego, że w danym miejscu jest taki ruch, że trzeba rezerwować miejsce, wiemy, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja musi takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Lokale gastronomiczne mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki temu mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotową żywność prosto do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie mają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.