Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium jakim się kierujemy. Zdecydowanie nie jest to cena. Chociaż w teorii lepsze restauracje mają wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi daniami, gdzie czasem trudno odgadnąć co oznacza dana nazwa. Restauracje cechuje to, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Mając świadomość, że w danym miejscu jest taki ruch, że trzeba rezerwować stolik, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja musi takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Standardowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Lokale gastronomiczne mogą również zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki temu mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotową żywność prosto do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie przyciągają zbyt wielu klientów. Co do poszczególnych produktów, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.