Nie jest łatwo wybrać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium jakim się kierujemy. Z pewnością nie jest to cena. Chociaż teoretycznie lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi potrawami, gdzie czasem trudno odgadnąć co dana nazwa oznacza. Restauracje mają to do siebie, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Wiedząc, że gdzieś jest taki ruch, że trzeba rezerwować stolik, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek przejść takie badanie. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe zaopatrzenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą dodatkowo prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie przyciągają zbyt wielu klientów. Co do poszczególnych produktów, każdy lokal współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.