Nie jest łatwo wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Zdecydowanie nie nim cena. Chociaż teoretycznie lepsze lokale prezentują wyższą cenę. Cechują się również wykwintnymi daniami, gdzie trzeba domyslać się co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Wiedząc, że gdzieś jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować stolik, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Podstawowe zaopatrzenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrzać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się dużą popularnością , czy nie przyciągają zbyt wielu klientów. Co do poszczególnych produktów, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów wykonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.