Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium jakim się kierujemy. Na pewno nie jest to cena. Mimo, iż w teorii lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi daniami, gdzie nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Wiedząc, że gdzieś jest na tyle spory ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, wiemy, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja musi przejść takie badanie. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Lokale gastronomiczne mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotową żywność właśnie do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się dużą popularnością lub nie przyciągają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów wykonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.