Ciężko wybrać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium , według którego dokonujemy oceny. Na pewno nie nim cena. Mimo, iż teoretycznie lepsze lokale prezentują wyższą cenę. Cechują się również wykwintnymi potrawami, gdzie nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Mając świadomość, że w danym miejscu jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować miejsce, wiemy, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą dodatkowo prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotową żywność właśnie do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie mają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.