W Polsce mamy sporo zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Najczęściej są to kilkuletnie szkoły, które bezpośrednio kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży ma za zadanie regularnie dokonywać badań sanepidowskich. Pracodawca musi mieć pewność, że pracują u niego osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid odkryje, iż np. jeden z kelnerów ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może wpaść w niezłe kłopoty. Restauracja wtedy ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości serwowanych w niej posiłków. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. A także pracodawca w postaci menedżera, który jest odpowiedzialny za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę , która panuje w lokalu, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego chęci powrotu w to miejsce. Plusem zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.