W Polsce mamy wiele zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Na rynku jest coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie dokonywać badań sanepidowskich. Pracodawca potrzebuje pewności, że pracują u niego osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może wpaść w niezłe kłopoty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze bardzo często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości podawanych w niej posiłków. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. A także pracodawca w osobie menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy także mają spory wpływ na atmosferę panującą w restauracji, gdyż to własnie oni nawiązują bezpośredni kontakt z klientem i zazwyczaj wpływają na jego postrzeganie lokalu. Dobrą stroną zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.