W Polsce mamy wiele zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które bezpośrednio kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Osoby z tej branży ma za zadanie regularnie chodzić na badania sanepidowskie. Pracodawca musi mieć pewność, że zatrudnia osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości serwowanych w niej posiłków. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. A także pracodawca w postaci menedżera, który jest odpowiedzialny za stosowane produkty. kelnerzy także mają duży wpływ na atmosferę panującą w lokalu, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego postrzeganie lokalu. Dobrą stroną zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.