Istnieje sporo zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Na rynku jest coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Zazwczaj są to kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie wykonywać badania sanepidowskie. Pracodawca musi mieć pewność, że zatrudnia osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. jeden z kelnerów ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja zaś ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości serwowanych w niej dań. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. A także pracodawca w osobie menedżera, który jest odpowiedzialny za stosowane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę panującą w lokalu, gdyż to własnie oni nawiązują bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego chęci powrotu w to miejsce. Dobrą stroną zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.