Istnieje sporo zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie dokonywać badań sanepidowskich. Pracodawca potrzebuje pewności, że pracują u niego osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości serwowanych w niej potraw. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. A także pracodawca w postaci menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę , która panuje w lokalu, gdyż to własnie oni nawiązują bezpośredni kontakt z klientem i często wpływają na jego myślenie na temat powrotu do lokalu. Plusem zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.