W Polsce mamy sporo zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Zazwczaj są to kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te często wiążą się z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Osoby z tej branży muszą regularnie dokonywać badań sanepidowskich. Pracodawca potrzebuje pewności, że zatrudnia osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid odkryje, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może wpaść w niezłe kłopoty. Restauracja zaś ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości podawanych w niej posiłków. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. Ale także pracodawca w osobie menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę panującą w lokalu, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego myślenie na temat powrotu do lokalu. Dobrą stroną zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.