Istnieje sporo zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Na rynku jest coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które bezpośrednio kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Osoby z tej branży ma za zadanie regularnie wykonywać badania sanepidowskie. Pracodawca potrzebuje pewności, że zatrudnia osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może wpaść w niezłe kłopoty. Restauracja wtedy ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze bardzo często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości podawanych w niej posiłków. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. Ale także pracodawca w osobie menedżera, który odpowiada za stosowane produkty. kelnerzy także mają spory wpływ na atmosferę panującą w restauracji, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i często wpływają na jego myślenie na temat powrotu do lokalu. Plusem zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.