W Polsce mamy sporo zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Zazwczaj są to kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Osoby z tej branży muszą regularnie wykonywać badania sanepidowskie. Pracodawca potrzebuje pewności, że pracują u niego osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może wpaść w niezłe kłopoty. Restauracja wtedy ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze bardzo często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości podawanych w niej dań. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. Ale także pracodawca w postaci menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają duży wpływ na atmosferę , która panuje w lokalu, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i często wpływają na jego postrzeganie lokalu. Plusem zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.