Ciężko wybrać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Z pewnością nie jest to cena. Chociaż teoretycznie lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się również wykwintnymi potrawami, gdzie czasem nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Mając świadomość, że gdzieś jest taki ruch, że konieczne jest rezerwować stolik, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Podstawowe zaopatrzenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Restauracje mogą również zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie mają zbyt dużej klienteli. Co do poszczególnych produktów, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.