W Polsce mamy sporo zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Na rynku jest coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Zazwczaj są to kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te często wiążą się z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Osoby z tej branży muszą regularnie chodzić na badania sanepidowskie. Pracodawca musi mieć pewność, że zatrudnia osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja zaś ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze bardzo często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości podawanych w niej dań. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. Ale także pracodawca w osobie menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają duży wpływ na atmosferę panującą w lokalu, gdyż to własnie oni nawiązują bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego postrzeganie lokalu. Dobrą stroną zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.