Istnieje wiele zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Zazwczaj są to kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te często wiążą się z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie wykonywać badania sanepidowskie. Pracodawca potrzebuje pewności, że pracują u niego osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid odkryje, iż np. jeden z kelnerów ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja zaś ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości podawanych w niej dań. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. A także pracodawca w postaci menedżera, który odpowiada za stosowane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę panującą w lokalu, gdyż to własnie oni nawiązują bezpośredni kontakt z klientem i zazwyczaj wpływają na jego myślenie na temat powrotu do lokalu. Dobrą stroną zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.