Istnieje sporo zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie wykonywać badania sanepidowskie. Pracodawca potrzebuje pewności, że zatrudnia osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid odkryje, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości serwowanych w niej posiłków. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. A także pracodawca w postaci menedżera, który jest odpowiedzialny za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę , która panuje w restauracji, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i często wpływają na jego postrzeganie lokalu. Plusem zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.