W Polsce mamy wiele zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Zazwczaj są to kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie chodzić na badania sanepidowskie. Pracodawca musi mieć pewność, że pracują u niego osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze bardzo często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości serwowanych w niej dań. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. Ale także pracodawca w postaci menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę panującą w restauracji, gdyż to własnie oni nawiązują bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego chęci powrotu w to miejsce. Plusem zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.