W Polsce mamy wiele zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które bezpośrednio kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te często wiążą się z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Osoby z tej branży muszą regularnie chodzić na badania sanepidowskie. Pracodawca musi mieć pewność, że zatrudnia osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja wtedy ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości podawanych w niej posiłków. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. A także pracodawca w osobie menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy także mają spory wpływ na atmosferę , która panuje w lokalu, gdyż to własnie oni nawiązują bezpośredni kontakt z klientem i często wpływają na jego myślenie na temat powrotu do lokalu. Plusem zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.