W Polsce mamy wiele zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Najczęściej są to kilkuletnie szkoły, które bezpośrednio kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie dokonywać badań sanepidowskich. Pracodawca musi mieć pewność, że pracują u niego osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może wpaść w niezłe kłopoty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze bardzo często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości serwowanych w niej potraw. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. A także pracodawca w osobie menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy także mają spory wpływ na atmosferę , która panuje w lokalu, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i często wpływają na jego chęci powrotu w to miejsce. Plusem zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.