Istnieje sporo zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Najczęściej są to kilkuletnie szkoły, które bezpośrednio kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży ma za zadanie regularnie wykonywać badania sanepidowskie. Pracodawca potrzebuje pewności, że pracują u niego osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja wtedy ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze bardzo często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości serwowanych w niej dań. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. A także pracodawca w postaci menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę panującą w restauracji, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego chęci powrotu w to miejsce. Plusem zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.