W Polsce mamy sporo zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Najczęściej są to kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te często wiążą się z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie dokonywać badań sanepidowskich. Pracodawca potrzebuje pewności, że pracują u niego osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid odkryje, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może wpaść w niezłe kłopoty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości podawanych w niej dań. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. Ale także pracodawca w postaci menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy także mają spory wpływ na atmosferę panującą w restauracji, gdyż to własnie oni nawiązują bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego postrzeganie lokalu. Plusem zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.