Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie wypada pominąć nikogo istotnego ani ważnego w danej branży. Bankiety najczęściej odbywają się po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że często dla gości przygotowywane są specjalne podarunki związane z charakterem eventu. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozmieszczenie osób. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest to forma szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, chodzą po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Wybór z reguły jest spory. Jest to ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są także torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych wymagań.