Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Istotną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie należy pominąć nikogo popularnego ani ważnego w danej dziedzinie. Bankiety najczęściej odbywają się po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Bankiety mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości uszykowane są odpowiednie małe prezenty oddające charakter spotkania. Prezenty takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozmieszczenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. W takiej sytuacji fotografowie mają nie lada gratkę, gdyż na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną częścią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej lubią. Wybór z reguły jest spory. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.