Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo popularnego ani ważnego w danej branży. Bankiety zwykle mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że często dla gości przygotowywane są odpowiednie małe prezenty związane z charakterem imprezy. Podarunki takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie osób. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, ponieważ następnego dnia takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś pewny PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, chodzą po sali, polując na przysmaki, które najbardziej by im odpowiadały. Wybór z reguły jest spory. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Ważnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są także torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.