Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Istotną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie należy pominąć nikogo popularnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety zazwyczaj mają miejsce po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety mają to do siebie, że często dla gości uszykowane są specjalne małe prezenty oddające charakter eventu. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zwykle jest tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie osób. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem rozmieszczają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej medialny. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Ważnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych wymagań.