Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Istotną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo znanego ani znaczącego w danej branży. Bankiety zazwyczaj odbywają się po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są specjalne podarunki oddające charakter spotkania. Prezenty takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zazwyczaj jest tajemnicą, jak organizator planuje rozmieszczenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej lubią. Wybór z reguły jest spory. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Ważnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Powszechne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych wymagań.