Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie należy pominąć nikogo znanego ani znaczącego w danej branży. Bankiety zazwyczaj mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Bankiety mają to do siebie, że często dla gości uszykowane są odpowiednie małe prezenty związane z charakterem imprezy. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zazwyczaj pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie gości. Jednak wiadomo, iż czasem z premedytacją sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są także torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych wymagań.