Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie wypada pominąć nikogo istotnego ani ważnego w danej dziedzinie. Bankiety zwykle odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są specjalne podarunki oddające charakter eventu. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozmieszczenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem rozmieszczają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. W takiej sytuacji paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej lubią. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Ważnym aspektem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.