Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Bardzo ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie należy pominąć nikogo znanego ani znaczącego w danej dziedzinie. Bankiety zwykle odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety cechują się tym, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są specjalne małe prezenty oddające charakter eventu. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zazwyczaj pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś pewny PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej medialny. Istotną częścią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, polując na przysmaki, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Powszechne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych wymagań.