Wytwarzanie miodu w Polsce stoi na bardzo wysokim, w zestawieniu z danymi z pozostałych krajów Unii Europejskiej, a polski miód charakteryzuje wysoka jakość. Obecnie chowem pszczół zajmuje się około 18 000 pszczelarzy, którzy wprowadzają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Mimo tych pozytywnych danych przyszłość może przynieść sporo zmian w polskiej branży pszczelarskiej. Największym problemem pszczelarstwa w naszym kraju jest wysoka średnia liczba lat osób zatrudnionych przy pszczołach i niewielka liczba ludzi młodych zajmujących się hodowlą. Do tego ujawnia się fundamentalny kłopot naszego rolnictwa, czyli duże rozdrobnienie hodowli nieprzychylne modernizacji i dofinansowaniu. Polscy pszczelarze w małym stopniu korzystają z unijnych funduszy rozwoju i dopłat do rolnictwa. Oczywiście pozytywnym zjawiskiem jest stała poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływ mają rygorystyczne wymagania dotyczące produkcji. W dodatku wciąż rośnie liczba młodych podejmujących hodowlę pszczół, chociaż wciąż tylko 10% pszczelarzy ma poniżej 35 roku życia. Tendencja pokazuje, że młodych bardziej pociąga produkcja warzyw, produkcja owoców niż chów zwierząt, a szczególnie pszczół, które potrzebują dużego zaangażowania.