Wytwarzanie miodu w Polsce stoi na wysokim poziomie, w porównaniu z doniesieniami z pozostałych krajów Unii Europejskiej, a polski miód charakteryzuje najwyższa jakość. Na dzień dzisiejszy hodowlą pszczół trudni się mniej więcej 18 000 pszczelarzy, którzy dostarczają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Mimo tych optymistycznych danych kolejne lata mogą przynieść sporo zmian w polskiej branży pszczelarskiej. Największym problemem pszczelarstwa w Polsce jest wysoka średnia wieku osób zatrudnionych przy pszczołach i niewielka liczba ludzi młodych trudniących się hodowlą. Do tego występuje fundamentalny kłopot polskiego rolnictwa, czyli duże rozdrobnienie produkcji niesprzyjające modernizacji i dofinansowaniu. Polscy pszczelarze w małym stopniu korzystają z unijnych pieniędzy na rzecz rozwoju i dopłat do gospodarki rolnej. Z pewnością optymistycznym zjawiskiem jest stała poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływ mają rygorystyczne wymagania dotyczące produkcji. Dodatkowo wciąż rośnie liczba osób młodych rozpoczynających hodowlę pszczół, chociaż wciąż tylko 10% pszczelarzy ma poniżej 35 roku życia. Trend pokazuje, że młodych bardziej pociąga produkcja warzyw, produkcja owoców niż hodowla zwierząt, a zwłaszcza pszczół, które potrzebują dużego zaangażowania.