Produkcja miodu w Polsce jest na wysokim poziomie, w zestawieniu z doniesieniami z pozostałych krajów wspólnoty, a polski miód charakteryzuje wysoka jakość. Obecnie hodowlą pszczół trudni się mniej więcej 18 000 pszczelarzy, którzy wprowadzają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Pomimo tych optymistycznych danych przyszłość może przynieść wiele zmian w polskiej branży pszczelarskiej. Największym problemem pszczelarstwa w naszym kraju jest zbyt wysoka średnia liczba lat osób pracujących przy pszczołach i niewielka liczba osób przed trzydziestką trudniących się hodowlą. Do tego występuje fundamentalny kłopot polskiego rolnictwa, czyli rozległe rozdrobnienie produkcji niesprzyjające unowocześnianiu i inwestycjom. Polscy pszczelarze w małym stopniu korzystają z unijnych funduszy rozwoju i dopłat do gospodarki rolnej. Oczywiście optymistycznym zjawiskiem jest ciągła poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływają rygorystyczne wymagania dotyczące produkcji. Dodatkowo stale wzrasta ilość młodych rozpoczynających hodowlę pszczół, choć i tak dopiero 10% pszczelarzy ma poniżej 35 roku życia. Tendencja pokazuje, że młodych bardziej pociąga produkcja warzyw, produkcja owoców niż hodowla zwierząt, a zwłaszcza pszczół, które wymagają ogromnej troski.