Wytwarzanie miodu w Polsce jest na wysokim poziomie, w porównaniu z doniesieniami z innych państw Unii Europejskiej, a polski miód cechuje najwyższa jakość. Obecnie chowem pszczół zajmuje się mniej więcej 18 000 pszczelarzy, którzy wprowadzają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Pomimo tych optymistycznych danych kolejne lata mogą przynieść sporo zmian w polskiej branży pszczelarskiej. Największym problemem pszczelarstwa w Polsce jest wysoka średnia wieku osób zatrudnionych przy pszczołach i niewielka liczba ludzi młodych zajmujących się hodowlą. Do tego występuje brzemienny problem naszego rolnictwa, czyli rozległe rozdrobnienie hodowli niesprzyjające unowocześnianiu i inwestycjom. Polscy pszczelarze w niewielkim stopniu są dotowani z unijnych pieniędzy na rzecz rozwoju i dopłat do rolnictwa. Oczywiście pozytywnym zjawiskiem jest stała poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływają restrykcyjne wymagania z zakresu produkcji. Dodatkowo stale rośnie liczba młodych rozpoczynających hodowlę pszczół, choć i tak dopiero 10% pszczelarzy ma poniżej 35 roku życia. Tendencja pokazuje, że młodych bardziej pociąga produkcja warzyw, produkcja owoców niż chów zwierząt, a szczególnie pszczół, które potrzebują dużego zaangażowania.