Produkcja miodu w Polsce stoi na wysokim poziomie, w zestawieniu z doniesieniami z pozostałych państw Unii Europejskiej, a polski miód cechuje wysoka jakość. Obecnie chowem pszczół zajmuje się około 18 000 pszczelarzy, którzy dostarczają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Mimo tych pozytywnych danych przyszłość może przynieść wiele zmian w polskiej branży pszczelarskiej. Największym problemem pszczelarstwa w Polsce jest wysoka średnia liczba lat osób pracujących przy pszczołach i mała liczba osób przed trzydziestką trudniących się hodowlą. Do tego ujawnia się fundamentalny problem polskiego rolnictwa, czyli duże rozdrobnienie produkcji nieprzychylne unowocześnianiu i dofinansowaniu. Polscy hodowcy w małym stopniu są dotowani z unijnych pieniędzy na rzecz rozwoju i dopłat do rolnictwa. Oczywiście pozytywnym zjawiskiem jest stała poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływ mają rygorystyczne wymagania z zakresu produkcji. Dodatkowo wciąż rośnie liczba osób młodych rozpoczynających hodowlę pszczół, chociaż wciąż tylko 10% hodowców ma poniżej 35 roku życia. Trend pokazuje, że młodych bardziej pociąga produkcja warzyw, produkcja owoców niż hodowla zwierząt, a zwłaszcza pszczół, które potrzebują ogromnej troski.