Wytwarzanie miodu w Polsce stoi na bardzo wysokim, w porównaniu z doniesieniami z pozostałych państw wspólnoty, a polski miód charakteryzuje najwyższa jakość. Obecnie hodowlą pszczół trudni się mniej więcej 18 000 pszczelarzy, którzy dostarczają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Mimo tych pozytywnych danych kolejne lata mogą przynieść sporo zmian w polskiej branży pszczelarskiej. Główną bolączką pszczelarstwa w naszym kraju jest wysoka średnia wieku osób zatrudnionych przy pszczołach i mała liczba ludzi przed trzydziestką zajmujących się hodowlą. Do tego występuje brzemienny kłopot naszego rolnictwa, czyli duże rozdrobnienie produkcji nieprzychylne unowocześnianiu i inwestycjom. Polscy pszczelarze w małym stopniu są dotowani z unijnych pieniędzy na rzecz rozwoju i dopłat do rolnictwa. Oczywiście optymistycznym zjawiskiem jest ciągła poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływają restrykcyjne wymagania dotyczące produkcji. Dodatkowo wciąż rośnie liczba osób młodych podejmujących hodowlę pszczół, chociaż wciąż tylko 10% pszczelarzy ma poniżej 35 roku życia. Tendencja pokazuje, że młodych bardziej pociąga produkcja warzyw, produkcja owoców niż chów zwierząt, a szczególnie pszczół, które wymagają ogromnej troski.