Jak dokonać wyboru najlepszego drewna do kominka? Otrzymanie jak największych korzyści z ogrzewania domu, dla gwarancji efektywności kominków i wkładów kominkowych zależy w dużej mierze od wyboru idealnego drewna i świadomego przechowywania go. Jeśli chodzi o drewno kominkowe przy jego wyborze należy kierować się przede wszystkim jakością. Drewno niższego gatunku nie zapewni maksymalnego luksusu i może mieć zły wpływ na funkcjonowanie kominków. Drewno do kominków powinno mieć odpowiednią gęstość, suchość, twardość, grubość kory i stopień przesuszania. Gęstość drewna wpływa na jego jakość. Paląc twarde drewno uzyskujemy nieduży płomień, aczkolwiek jest mocniej skoncentrowany i wytwarza znacznie więcej ciepła. Spala się dłużej i nie ma potrzeby częstego podkładania. Można uznać je za drogie, przez co może zrażać, ale w praktyce okazuje się dużo bardziej wydajne. Zawartość kory także zmniejsza wydajność drewna. Ludzie nie wiedząc o tym istotnym szczególe zamawiają drewno o grubej korze, a kiedy szybko się wypala muszą domawiać czasem dwa razy więcej. Istotna jest także zdolność do przesychania drewna, ponieważ to od tego zależy, jak długo ono może leżeć i nadawać się do palenia. Dobrze byłoby gdyby pochodziło od gatunków drzew liściastych, drewno drzew iglastych nie jest dobre do rozpalania, ponieważ ma dużą zawartość żywicy, która w trakcie spalania paruje i osadza się wewnątrz kominka, tworząc trudną do wyczyszczenia powłokę. Żywica z liści drzew liściastych rozpala się równomiernie i nie osadza w rurze kominowej. Może ona w w następstwie prowadzić do zanieczyszczenia i niedrożności kominka. Wśród gatunków drzew najodpowiedniejsze na opał mogą być jesion, buk, grab. Mogą to także być drzewa owocowe, takie jak jabłoń, śliwka, grusza. Istotne jest także, aby przechowywać je w suchym miejscu. Warto zorientować się, czy w bliskim otoczeniu nie znajduje się pewny skład drewna, gdzie pracownicy będą wiedzieli jak doradzić i oferować najlepszej jakości drewno.