Produkcja miodu w Polsce stoi na bardzo wysokim, w zestawieniu z doniesieniami z pozostałych krajów wspólnoty, a polski miód charakteryzuje najwyższa jakość. Obecnie hodowlą pszczół zajmuje się mniej więcej 18 000 pszczelarzy, którzy dostarczają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Pomimo tych pozytywnych danych kolejne lata mogą przynieść sporo przemian w polskiej branży pszczelarskiej. Największym problemem pszczelarstwa w Polsce jest zbyt wysoka średnia liczba lat osób zatrudnionych przy pszczołach i niewielka liczba osób przed trzydziestką trudniących się hodowlą. Do tego występuje fundamentalny kłopot polskiego rolnictwa, czyli rozległe rozdrobnienie produkcji niesprzyjające unowocześnianiu i inwestycjom. Polscy hodowcy w niewielkim stopniu są dotowani z unijnych funduszy rozwoju i dopłat do gospodarki rolnej. Z pewnością optymistycznym zjawiskiem jest ciągła poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływ mają restrykcyjne wymagania dotyczące produkcji. W dodatku stale wzrasta ilość osób młodych podejmujących hodowlę pszczół, chociaż wciąż tylko 10% hodowców ma poniżej 35 roku życia. Tendencja pokazuje, że młodych bardziej pociąga produkcja warzyw, produkcja owoców niż hodowla zwierząt, a zwłaszcza pszczół, które potrzebują ogromnej troski.