-
Stara zasada mówi ktoś zarabia a kto straci. Nie jestem ekspertem od tych funduszy emerytalnych i pewnie nic by mnie to nie obchodziło, ale jak dowiaduje się jakie emerytury będą w przyszłości to strach człowiekowi zagląda w oczy. Ja byłem przekonany, że te OFE pomnażają składki na tyle dobrze, że świadczenie będzie duże. A tu lipa.
Skoro ja nie zarabiam to zarabia ten kto trzyma i obraca moimi pieniędzmi. I tej grandy należałoby się pozbyć.
-
-
Dlatego Balcerowicz tak mocno zabiega o to aby nic nie zmieniać. On wywodzi się z tego środowiska, które zbiło kokosy na OFE.
Fundusze Emerytalne stworzyły ok 230-250 mld zł długu przy całym zadłużeniu państwa na poziomie 750 mln zł. Kwoty są przybliżone.
Gdyby odjąć te 250 mln zł od długu publicznego, to nasze zadłużenie od razu by się zmniejszyło i nie byłoby zagrożenia przekroczenia progów ostrożnościowych przewidzianych w Konstytucji.
Jesli te progi zostaną przekroczone to deficyt zamiera - nie ma prawa się pojawić ,chyba przy II progu jak pamiętam. A to oznacza, że w systemie jest mniej kasy na inwestycje. Mniej inwestycji to mniejszy PKB i tak cały łańcuszek zdarzeń aż do wzrostu bezrobocia.
-
Kradli, kradną i będą kraść jawnie czy nie. A kto dziś nie łupi obywatelki? Banki, firmy ubezpieczeniowe nie wypłacają odszkodowań, urzędy gnębią petentów. To dlaczego OFE nie miałyby nas okradać. W końcu sami dajemy na to przyzwolenie.
-
Kiedyś słyszałem że prezes powszechnego towarzystwa emerytalnego zarabia grubo ponad 2 mln zł rocznie czyli daje miesięcznie ponad 200 tys. zł. Co niby taki prezes robi. Taka kasa to tyle ile 13 pensji Premiera. Bez obrazy chciałbym mieć miesięcznie 10 proc. tego co ma prezes.
-
To idź kraść to chyba najbardziej opłacalne zajęcie. Tylko rób to w finansach to może jeszcze jakiś medal dostaniesz.
-
-
Z odliczeniami VAT też kręcą a ma to być niby podatek neutralny. Z OFE robią to samo.
-
W OFE jest coś takiego jak minimalna wymagana stopa zwrotu. Czyli jak jeden OFE jej nie wypracuje to PTE dopłaca do interesu.
No dobra a jak wszystkie OFE poniosą stratę? A właśnie, wtedy też się dopłaca ale tylko tycio. Nawet nie ma gwarancji aby OFE zarabiały ponad poziom inflacji !!!
-
A jak bym nie chciał należeć do OFE to mogę z tego zrezygnować? Nikt mnie nie może zmusić.
-
Nie ma takiej możliwości. Możesz wybrać tylko OFE który będzie z ciebie golił kasę. Tak działa ten system. Ja nawet nie wiem ile zarabiają prezesi, dyrektorzy i maklerzy, ale słyszę że to krociowe zyski.
-
OFE skóry łatwo nie oddadzą to za łatwe i za duże pieniądze aby nie walczyć o nie.