Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Zmiany w OFE to napad na moją kasę, strona 4

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Zmiany w OFE to napad na moją kasę

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Rogalik 13 mar 2011, 16:38
    Młody nie myśli o emeryturze, dla niego ważne jest gdzie pojechać na wakacje. Dzieci już w szkołach powinny być uczone że warto oszczędzać. Kiedyś były w szkołach takie książeczki SKO. Każdy wiedział ile ma i ile to jest warte. Teraz nawet tego nie ma. Więc jak człowiek ma się uczyć od najmłodszych lat nauczyć się oszczędzania.
  • Szaraczek 13 mar 2011, 20:19
    Najlepiej być w mafii. Zarabiasz krocie podatków nie płacisz, a jak ciebie zamkną to jeszcze pryczę i jedzenia za darmo dają.
    A ci z OFE to taka mafia, tylko bierze nasze (na szczęście nie moje) i dobrze się za to bawi.
  • constantino 16 mar 2011, 20:42
    Wiecie co...nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale....Wszyscy wieszaja psy na OFE..ok....ale zastanowcie sie przez chwile nad ZUS-oska alternatywa. To budzi smiech i wpedza w depresje.
    Cała obecna afera tyczy sie tylko długu publicznego. Zanim zaczeło działac PO i nawet PIS nasze zadłuzenie było ponad 100% mniejsze...i jezeli dobrze pamietam to kazdy nowo rzadzacy obiecywał ze zmniejszy zadłuzenie....teraz natomiast jest problem kasy za duzo sie rozeszło (szczegolnie na administracje gdyz wieksze kraje mniej na to wydaja) i trzeba to jakos załatac. Dlaczego zwykły Kowalski ma płacic za ich nieudane plany i ich nieudane inwestycje? A teraz pomyslmy przez chwile o ZUS-ie. Jezeli zagrabia srodki z OFE i pojda one na uregulowanie obecnych zaległosci to kto wypłaci nam??? I powiedzcie kto na to zarobi??? Przeciez przyrost naturalny sie zmniejsza, wiekszosc młodych ludzi ma dosc tej parodii i ucieka za granice, a ludzi po 45tym roku zycia nie chce nikt zatrudniac. Wiec skad wezma sie te pieniadze??? Wszyscy mysla ze jakos to bedzie.....az zbliza sie wiek emerytalny i wtedy praktycznie nikt sie z twoim głosem nie liczy. Ale ok....wrocmy jeszcze do tego ZUSu. Kazdy doskonale wie jak tam jest i jak ta instytucja pracuje. Super zakład który przynosi straty itd a jednak budynki coraz lepsze stawia i coraz ładniejsze (oszczednosci tylko kogo) , ale pominmy kwestie nieruchomosci....wezmy pod uwage konta emerytalne. W tej chwili nikt nic nie wie. Ani ile ma, ani od kiedy, czesto sie zdaza ze przez pomyłke miał ale juz nie ma, i mozna tak wymieniac. A teraz dodajmy do tego jednego konta emerytalnego kolejne subkonto wielki uśmiech To juz wogole bedzie parodnia i nikt nic nie bedzie wiedział. Nie jestem zwolennikiem OFE ani ZUSu...zawsze ktos zarabia a ktos traci.. jedni mniej a drudzy wiecej...tak bylo i bedzie...tylko pomyslcie czy w jeszcze wieksze bagno nie wpadniemy. A jezeli nasze roszczenia beda tylko przelewane na portalach internetowych to nic z tym nie zrobimy i bedziemy jak te baranki szli na rzez.
  • Crack 16 mar 2011, 23:09
    Co do reformy i zmian OFE to się nie wypowiadam bo się na tym nie znam. Ale co do systemu informatycznego ZUS można mieć wiele zastrzeżeń.
    System robił Prokom (teraz Asseco) i był kilka razy drożny niż miał być. Kosztował 1 czy 2 mld złotych i pisany był w 6 językach programowania. Nikt nie wiedział jak on wygląda to wszystko jest tajne. Dopiero jakiś prezes ZUS wymusił na Prokomie złożenie pełnej dokumentacji technicznej do sejfu w jednym z banków.
    Cały ten system funkcjonuje "na słowo honoru" i w każdej chwili może paść. A tam ciągle przy nim majstrują. Te wszystkie emerytury to tylko zapis w pamięci komputera dokładnie tak samo jak kasa na koncie bankowym.
    Jeden niewłaściwy pstryk i po zapisie.
  • RORek 16 mar 2011, 23:37
    Umowa zawierana dekadę temu była inna. Wtedy mogli pomyśleć o konsekwencjach dla budżetu a nie teraz. Raptem odkryli, że OFE obciąża im finanse. A przepraszam 10 lat temu nie widzieli czy głupa udawali.
  • constantino 17 mar 2011, 20:04
    Nie wiem czy do konca to dobrze rozumiem....ale moim zdaniem ta magicznie rozpowiadana historia o tym ze OFE obciaza system to sciema. Przeciez nie powiedza nam ze ktos teraz cos spierniczyl...najłatwiej jest obarczyc tych co kiedys byli przy władzy. Nie za bym bronił Balcerowicza....ale tak szczerze mowiac gosc niektore pomysły ma ok tylko sa zbyt nowatorskie...a cala reszta sie bała tego i boi nadal.

Dla Waszego pocieszenia zerknijcie na to:
    http://wikary.pl/?321
  • Micro 17 mar 2011, 21:06
    Fotka fajna i pokazuje prawdę na co idzie kasa podatników.
    A tu filmik z pozostałymi rezydencjami ZUS
    http://www.youtube.com/watch?v=4DdqU9voL3A

Ale niestety OFE obciąża budżet i to bardzo.

Przed OFE było tak:
    Ktoś płacił 100 zł składki emerytalnej do ZUS. Cała składka była zapisywana na koncie. Z tej kasy są wypłacane bieżące emerytury. Okazuje się, że i tak ZUS ma mało kasy na te emerytury. Noto państwo dopłaca 30 zł, zamiast remontować i budować drogi.

Mamy OFE
    Ze 100 zł składki ZUS przekazuje 25 zł do OFE reszta idzie na wypłatę emerytur bieżących - czyli 75 zł. Powstaje wyrwa 25 zł, którą trzeba uzupełnić. No to znowu państwo dokłada czyli już łącznie 25 zł+30 zł i mamy 55 zł.

Teraz te 55 zł mnożymy przez miliony emerytów * 12 miesięcy i wychodzi nam ok 6 mld zł. Ale państwo przekazuje więcej bo mamy wcześniejszych emerytów do których wszyscy dopłacamy połowę ich emerytury.

I kazdy o tym wiedział 14 lat temu, tylko teraz dług publiczny przypilił rząd pod ścianę.
  • Goldman 17 mar 2011, 23:05
    Tego nie sprawdzałem, ale interesuje mnie ile kosztują emerytury mundurowych w wieku 40 lat? Taki agent Tomek, 35 lat chyba i 4 tys. zł emerytury. No raj na ziemi, też bym tak chciał.
  • constantino 18 mar 2011, 19:15
    Dlatego ja chyba juz sie poddajeuśmiech Nie uwierze juz nikomu kto bedzie złote gory obiecywał. I rejestruje swoja działanosc na wyspach tam gdzie 4 lata juz przepracowałem...tam chyba emeryturka jest pewniejsza i solidniejsza.
  • ManyMoney 18 mar 2011, 22:02
    A jak było w USA po kryzysie. Ludzie na emeryturze potracili swoje wkłady emerytalne i 75 latkowie musieli wrócić do roboty. Firmy z litości zatrudniają ich jako rozdawaczy ulotek czy otwieraczy drzwi.
    Ja sobie nie wyobrażam abym miał pracować całe życie i na emeryturze dowiedzieć się, że wszystko co przez lata odkładałem poszło z dymem bo jakiś kretyn zrobił przekręt i pokupował śmieciowe akcje czy obligacje.
    Opłaca się kupować złoto w niewielkich ilościach. To zawsze będzie w cenie za 5 czy 50 lat. I to jest w realu a nie w obietnicach.
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum